Custodes in de media • Prof. em. dr. Herman De Dijn over Zeitgeist en politiek

by | mei 13, 2024 | Custodes, Opinie | 0 comments


Op 13 mei verscheen van de hand van Herman De Dijn, adviseur van het Custodes Instituut, een opiniebijdrage op Doorbraak.be getiteld ‘Zeitgeist en politiek’.

“Opvallend is dat ‘the matters of the heart’ – mythe, riten en gemeenschap – helemaal terug zijn van weggeweest. Eigenlijk zijn ze nooit echt weggeweest, de mens kan immers niet zonder. Maar die zaken zijn nu ondergeschikt aan het ik, aan zijn emoties en aan de constructie van de eigen identiteit. Met brokstukken van vroegere mythen, symbolen en riten bricoleert het postmoderne ik zich een eigen identiteit waarin het zich goed voelt en waarmee het erkenning hoopt te vinden in een van de nieuwe tribus die zich rond en via die bricolages vormen. Het eigen lichaam is instrument geworden in de zelf-constructie en zelf-affichage, met behulp van plastische chirurgie, pillen allerhande en tattoos. Geneeskunde is een enhancement-industrie, ziekenkassen zijn gezondheidsfondsen geworden.

Dankzij de markt is er een voortdurend nieuw aanbod van simulacra, gadgets en instrumenten (zoals AI) om de productie van de eigen vloeibare (of zelfs virtuele) identiteit te realiseren. Daar is goed geld mee te verdienen. Wie niet slaagt in de zelfrealisatie wordt gemarginaliseerd, en heeft alleen nog als optie de rol van slachtoffer op zich te nemen. Maar dat slachtoffer wil dan wel door de staat gecompenseerd worden, of in elk geval de mogelijkheid krijgen indien gewenst onder medische begeleiding een einde aan de levensmoeheid te maken.”

Lees het volledige stuk via deze link.


Related Posts

0 Comments