Custodes in de media • Wouter J. Suenens over de verloning van priesters

by | jan 1, 2024 | Custodes, Opinie | 0 comments

Op 1 januari 2024 verscheen van de hand van Wouter J. Suenens, penningmeester van het Custodes Instituut, op Doorbraak een opiniestuk over de plannen van de Belgische minister van Justitie inzake de verloning van priesters en andere bedienaren van erediensten.

De grondwettelijke bepaling die de staat verplicht de lonen van priesters te betalen, kent geen bijkomende voorwaarden: het is de staat niet toegestaan die verloning afhankelijk te maken van eigen vereisten, zoals de voorlegging van een blanco strafblad. Zodra de katholieke kerk een priester benoemt, of een rabbijn wordt benoemd als joodse bedienaar, hebben de betrokkenen recht op een salaris betaald door de overheid.

De extra maatregel die minister Van Tigchelt nu tracht op te leggen is een flagrante schending van onze Grondwet. Hierover kan geen twijfel bestaan. Daarnaast is de maatregel ook strijdig met het grondwettelijk gelijkheidsbeginsel. Anderen die een loon krijgen van de (federale) overheid dienen immers géén blanco strafblad voor te leggen. Hoe dergelijke maatregel zal standhouden voor de rechtbank is een raadsel.

Lees het volledige stuk via deze link.

Related Posts

0 Comments

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *